× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Anker als symbool

De 'hoop' is in de christelijke kunst altijd symbolisch uitgebeeld door een anker. In de brief aan de HebreeŽn horen we: 'De hoop is voor ons een vast en onwrikbaar anker, uitgeworpen aan gene zijde van het voorhangsel, waar Jezus als onze voorloper reeds is binnengegaan, nu Hij [-] hogepriester is geworden tot in eeuwigheid' (HebreeŽn 06,19-20).

Na zijn dood kreeg Jezus nieuw leven bij God in de hemel. Voor ons op aarde onzichtbaar. De hemel wordt vergeleken met de tempel in Jeruzalem. De centrale ruimte was het Heilige der Heiligen waar ťťn keer per jaar de Hogepriester mocht binnentreden. Het werd aan het oog van de gewone gelovigen onttrokken door een voorhangsel. Zo is Christus het definitieve Heilige der Heiligen van de hemel binnengetreden, achter het voorhangsel van de dood. Christus functioneert daar als anker, zoals een anker dienst doet bij bergbeklimmers. Als zij een steile wand met weinig houvast omhoog moeten klimmen, zwaaien zij een anker aan een touw over de hogere rand, in de hoop dat het ergens aan blijft haken, en houvast biedt. Is dat het geval dan kun je langs het touw naar het verborgen anker toe klimmen. Dat is wat gelovigen doen, die hun hoop op Jezus stellen en Hem navolgen. Zo zullen zij de hemel bereiken waar Hij al is.

Zo gezien is het anker als symbool van hoop dus niet ontleend aan de scheepvaart, al wordt het daarmee meestal wel in verband gebruikt. Het leven wordt dan vergeleken met een onstuimige zee, waar allerlei onbekende gevaren je bedreigen en waarvan je nooit zeker weet of je wel veilig aan de overkant zult komen. De mens is het kleine bootje dat op zee ronddobbert. Het anker kan het bootje stevigheid geven, wanneer het aanlegt in een haven. Je bent verankerd in stevige grond. Met die grond wordt natuurlijk het geloof in God bedoeld.

Bovendien kwam het goed uit dat in het anker ook nog de vorm van het kruis valt te herkennen; Jezus is eraan gestorven om de mensen te redden... Het anker van de hoop is dus dat je in Jezus de veilige grond ziet om je leven in te verankeren.

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen