× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Bokseropstand

De Bokseropstand (in China bekend als 'I-Ho-Chuan') ontleent zijn naam aan het geheime 'Genootschap der Eendrachtige Vuisten'.

De leden hiervan maakten tijdens hun oefeningen en rituelen bewegingen die de Engelse waarnemers het meest aan boksbewegingen deden denken: vandaar de 'Boksers'. De Boksers waren zeer bijgelovig en wraakzuchtig. Zij schreven alle natuurrampen van hun dagen, zoals extreme droogteperiodes en overstromingen, toe aan de 'vreemde duivels', waarmee zij de blanke westerlingen bedoelden. Hun uitvindingen en nieuwigheden (zoals bv. telegraafpalen en spoorwegen) zouden de traditionele natuurgeesten vertoornd hebben. Bovendien waren al die westerse vernieuwingen een ramp voor de Chinese economie. Reden temeer voor de Boksers om zich tegen de brengers ervan te keren.

Bij hun streven ondervonden zij de machtige steun van de keizerin-weduwe Tzeu-hi (of Tzu-Hsi) en deden in 1898 een geslaagde greep naar de macht. Naar schatting hebben zo'n 30.000 door hun toedoen het leven verloren.

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen