× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
Pictogrammen: Wagenwiel

Met welke heilige(n) heeft zo'n pictogram als hieronder staat wat te maken?

Shell Sleutel Vlag verenigd koninkrijk Vogel / vogels Borsten Draak Gans Vis / vissen Appel Indiaan / indianen Notenbalk Duif Beer Duikbril en snorkel Ster Jodenster Zwaard Palmtak / palmtakken Boom Ezel Varken Lelie Cadeautje Dokterstas Wereldbol Kaars Roos / rozen Ton Schip Rijksappel Wagenwiel Dolk Schatkist Hamer Kruisboog Zaag Bijl Speer Brood Pijl en boog Bezem Krokodil Voetbal Balonnen Onweer, bliksem Lippen Sinus-curve Kikker WC papier Kanon Spin Buidel(s) met geld Geraamte Vuur (van begeerte) Nero (brandprogramma  voor CD's) Bed Document Invalide Lachebekje Zwaan Bel / Klok Ketting Taart / koek / lekkere hapjes Speelkaart

   Wagenwiel

Nadat Catharina van Alexandrië gegeseld was en voor tien dagen opsluiten in een onderaardse kerker zonder eten of drinken kwam zij toch blakend en stralend voor keizer Maxentius die haar wilde dwingen te offeren aan de Romeinse goden.
Een prefect fluisterde nu de keizer het idee in om vier wielen te laten maken, voorzien van ijzeren punten, om daarmee het lichaam van Catharina uiteen te scheuren. Zo zouden de andere christenen worden afgeschrikt.
Men besloot, dat men de heilige aan de vier wielen zou vastbinden en dat men twee wielen de ene kant op zou laten draaien en twee de andere kant. Op die manier zou straks Catharina's lichaam er in vellen en flarden bijhangen.
Maar zij smeekte God, dat Hij ter ere van zijn naam en voor de bekering van allen die zich eraan stonden te vergapen, deze helse machine zou vernietigen. Daarop donderde een engel het gevaarte met zoveel geweld ondersteboven, dat er vierduizend man onder verpletterd werden.

Hoe ging het verder? .... lees dat hier...

Van Jarlath van Tuam wordt verteld dat dáár waar een wiel van zijn wagen zou breken, hij zich moest vestigen en een kerk bouwen.
Het wiel brak reeds even verderop in Tuam; daar zou hij vervolgens - aldus de plaatselijke overlevering - bisschop geworden zijn. Vandaar dat zijn opvolgers, de bisschoppen van Tuam, tot op de dag van vandaag een ring dragen waarin een gebroken wagenwiel staat gegraveerd.

Willigis van Mainz was de zoon van een wagenmaker en koos daarom een wiel als wapen. Hij wordt er ook mee afgebeeld.

Kies een ander pictogram...

© A. van den Akker s.j. / A.W. Gerritsen

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen