× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
SHAHRAM

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Samengestelde naam van Perzische oorsprong:
1 'Shah-' = 'koning' (vgl. de vroegere Perzische heerser: Sjah; en vgl. ook ons schaakspel: 'schaak' = 'koning'),
2 '-ram': afgeleid van Rama: naam afkomstig uit het sanskriet: 'aangenaam', 'prettig', 'vriendelijk' enz.
Dus 'vriendelijke koning' of 'koning Rama'

Bijzonderheden

In de Hindoetraditie zijn er minstens drie beroemde Rama's geweest:
-1- Rama van de Bijl (Parasurama). Hij wordt beschouwd als de zesde incarnatie van Vishnoe. De legende vertelt van hem hoe hij de Indiase staat Kerala wist te behoeden voor overstroming door zijn bijl van de bergen af naar beneden te gooien: zo stelde hij een grens aan water en land.
-2- De Sterke Rama (Balarama). Hij was een oudere broer van Krishna en wordt beschouwd als de achtste incarnatie van Vishnoe.
-3- Verreweg de beroemdste is Rama-Maan (Ramachandra). Hij was de oudste zoon van koning Dasarantha van Ayodhya (het huidige Oudh). Hij wordt beschouwd als de zevende incarnatie van Vishnoe. Zijn verhaal wordt verteld in de Mahabharata; hij is het hoofdonderwerp van de Ramayana.


In zijn jongensjaren kreeg hij tezamen met zijn broer Lakshmana les in oorlog-voeren van de grote wijze Visvamitra. Zij gebruikten hun kunde om eenzame monniken in het woud te beschermen tegen boze geesten. Die probeerden namelijk herhaaldelijk hun gebeden en rituelen in de war te schoppen. Hij trouwde met prinses Sita. Dat was mogelijk, omdat hij de enige was die de boog van de god Shiva wist te spannen, terwijl geen van de andere kandidaten zelfs maar in staat bleek om het ding op te tillen. Rama's zwakke stiefmoeder liet zich overhalen door haar boosaardige dienaar en zorgde ervoor dat Rama verbannen werd. Op die manier was de weg vrij voor haar eigen zoon Bharata om koning te worden. Sita en Lakshmana bleven trouw en gingen met Rama mee in ballingschap. Maar Bharata was een eerlijk man. Hij weigerde het koningschap op zich te nemen. Maar hij nam het koningschap waar tot het moment dat Rama terugkeerde. Nu roofde de boze geest Ravana Sita weg en voerde haar mee naar zijn verblijfplaats op een afgelegen eiland. Na lang speurwerk vond Rama uiteindelijk zijn vrouw, bouwde een brug naar het eiland en wist haar in een strijd op leven en dood te bevrijden. Nu alle beproevingen ten einde waren, keerde hij terug naar Ayodhya en regeerde het land nog lange tijd in voorspoed en geluk.

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen