× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
SAMIRA

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Deze naam kan op verschillende manieren herleid worden:

1 Afkomstig uit het Arabische taalgebied: afgeleid van het werkwoord 'samara' = ''s avonds of 's nachts aangename gesprekken met elkaar voeren'.
Dus 'vrouw die 's avonds of 's nachts op de goede manier aangename en onderhoudende gesprekken weet te voeren'.
In de Arabische cultuur van hoogstaande waarde.

2 Verkorte vorm van Sjamiram wat weer een verbastering is van de oude Babylonische naam Sammuramat, bij ons beter bekend onder de Griekse naam Semiramis.
Zie ook Bijzonderheden.

3 Is er verband met het Hebreeuwse woord 'sjamir' = 'doorn' of 'doornhaag' ook 'diamant'; daarvan afgeleid een werkwoord dat 'bewaren' betekent.
3.1 Shamira was de naam van een stad in Juda ten noorden van Berseba (Jozua 15, 48); geboorte-, woon- en sterfplaats van de rechter Tola (Rechters 10, 1).
3.2 Sjamira was hoofd van een levitische familie uit de Kehatieten (1 Kronieken 24, 24).

Bijzonderheden

Sjamiram was een Babylonische prinses en huwde met koning Sjamsji-adad V van Assyrië, die regeerde van 823 tot 810 vóór Chr. Na zijn dood nam Sammuramat vijf jaar de regering op zich voor haar zoon Adad-nirari III.
Maar ook nog tijdens diens koningschap behield zij grote invloed. Dat blijkt althans uit oude inscripties die zijn teruggevonden: steevast staat haar naam prominent genoemd naast die van haar zoon, de koning. Men zegt dat zij aan de basis staat van de beroemde hangende tuinen van Babylon, die door de Griekse geschiedschrijver Herodotus worden beschreven en in de oudheid gerekend werden tot één van de Zeven Wereldwonderen.

Verder wordt zij in Griekse legenden voorgesteld als een machtige koningin uit Mesopotamië, die veldtochten ondernam tot in India en Ethiopië aan toe.

Is zij dezelfde als de Semiramis (of Sjamiram) die een rol speelt in de Armeense mythologie?
Daar wordt verteld over een legendarische koning Ara de Blonde. Hij werd bemind door de Assyrische koningin Sjamira, maar hij ging niet op haar liefdesverklaringen in. Toen viel zij aan het hoofd van een leger Armenië binnen om haar woorden kracht bij te zetten. Maar Ara kwam om in het gevecht. Toen trok Sjamira verder naar Van, waar zij een versterkte stad bouwde. Tot op de dag van vandaag kan men de ruïnes ervan bezichtigen.

Dit tragische verhaal wordt nog regelmatig opgevoerd in het Nationale Theater van Armeense hoofdstad Erevan. Ara is uitgedost met een vuurrode pruik en Sjamira heeft het meeste weg van een zwoele, majesteitelijke verleidster.

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen