× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
ALI

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Arabisch; afgeleid van een woord dat betekent: 'uitstekend', 'hoog verheven'. Gaat terug op het Arabische werkwoord " `ala " = 'verheffen' of 'omhoog steken'.
Dus 'verhevene', 'uitstekende'.
Het woord 'Al-`Aliy' = 'De Hoogverhevene' is één van Allah's eretitels.

Bijzonderheden

Ali ibn-Abi-Talib (± 600-661) was een neef van Mohammed, die door de profeet in zijn eigen huis werd opgevoed. Hij was de eerste man die zich tot de Islam bekeerde en huwde met Mohammed's dochter Fatima. Na de dood van Mohammed trad hij aan om als vierde kalief leiding te geven aan de moslimwereld: 656. Daarmee volgde hij zijn vermoorde voorganger `Uthman op.

Hij stuitte op verbitterde tegenstand van Mohammed's weduwe Ascha. Maar hij bracht haar troepen een gevoelige nederlaag toe in de slag bij Camel (656). Nu wachtte hem een nog sterker tegenstander: Mu`awiya. Maar ook hem wist hij te verslaan in de slag van Siffin (657). Desondanks stemde hij in met een onpartijdig oordeel over zijn positie. Daardoor degradeerde hij van wettig opvolger tot een van de kandidaten die in de race was voor de positie van vierde kalief. Een van de anderen was de door hem verslagen Mu`awiya. Dit kostte hem een flink deel van zijn aanhagers: zij noemden zich Kharijites en zouden hem later bestrijden in de slag van Nahrawan. In 661 werd Ali gedood bij een moordaanslag door een Kharijite. Bij zijn dood liet hij een geweldig conflict achter in de moslimwereld. Dat zou later leiden tot de twee partijen van de Sjieten en de Soenniten.

Met de dood van Ali eindigde een periode die wordt aangeduid als de tijd van Kaliefen.

[023]

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen