× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contactzoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieŽn, overleed 30 oktober 2022
Boek van pater Dries over het evangelie van Markus

vergroot...

Pater Dries over zijn boek

Vanaf mijn studententijd ben ik geboeid door het evangelie van Markus. Het boek: zo prachtig gecomponeerd. De woorden: zo zorgvuldig gekozen. Naar men nu aanneemt was hij de eerste die een samenhangend boek over Jezus schreef. Op basis van de prediking van Petrus. We krijgen een Jezus te zien die met beide voeten op de grond staat; het welzijn van mensen op het oog heeft, en kwaad wordt als godsdienstige praktijken ten koste gaan van (vaak weerloze) mensen.

De andere drie evangelies kwamen tien tot twintig jaar later. Ze namen veel van hem over. Maar niet alles.

Niet bijvoorbeeld dat verhaal over die raadselachtige jongeman die bij Jezus’ arrestatie aanwezig is, maar naakt de nacht invlucht als ook hij gegrepen wordt. Was hij Markus zelf? Kan zijn. Maar Markus beloofde in de eerste zin Goede Boodschap te vertellen. Wat is de ‘Goede Boodschap’ van die anekdote?

Trouwens, in de eerste regel stelt Markus Jezus aan mij voor als Messias en Zoon van God. Vervolgens vertelt hij hoe Johannes de Doper een doopsel preekt van ‘anders-denken’ ‘tot vergeving van zonden’. Om daarna doodleuk te vertellen dat Jezus zich door Johannes liet dopen. Had degene die mij zojuist was voorgesteld als ‘Messias’ en ‘Zoon van God’ dan een doopsel tot vergeving van zonden nodig?

Markus is het enige evangelie waar we iets horen over de gespannen verhouding met zijn moeder en zijn boers (en zussen). Daar zeggen de latere evangelies niets over... In het achtste hoofdstuk vragen de Farizeeën Jezus om een teken uit de hemel. Alle vertalingen en commentaren zeggen daar dat Jezus zo’n teken niet wenst te geven. Ik ben het niet met ze eens...; Jezus geeft dat teken juist wel!

Enfin, leest u zelf maar...

Nadere informatie
EAN9 7890 8972 4199
AuteurDries van den Akker
UitgeverAbdij Van Berne
BestellenBernemedia.com
UitvoeringPaperbackHet deed me denken aan:
Pagina's176    Ga anders denken
Prijs€ 24,95Stanislaslezing, 16 nov 2017

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilig?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen