× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022

De Tiara als symbool

Oorspronkelijk was het een hoofddeksel van oosterse priesterkoningen, vaak met edelstenen bezet. Waarschijnlijk heeft zich van daaruit de konings- en keizerskroon ontwikkeld, zoals wij die uit de West-Europese cultuur kennen.

De tiara zelf bleef in het westen het kenmerkende hoofddeksel voor de paus. Tot en met de achtste eeuw was het een witte spits toelopende muts. In de eeuwen daarna werd de tiara voorzien van een ijzeren benedenrand; later werden het drie boven elkaar gelegen gouden randen. Bovendien kreeg ze steeds meer de vorm van een bijenkorf, die er nog meer het karakter aan gaf van een kroon. Zo ontwikkelde zich de tiara tot een pauselijke driekroon: een kroon in drie verdiepingen. Die drie verdiepingen symboliseerden aanvankelijk de pauselijke kronen die te Aken, Milaan en Rome bewaard. Vervolgens ging men aan de paus drie eretitels toekennen: ook daarvan golden de drie kronen van de tiara als symbool: 1. vader van alle vorsten en koningen; 2. bestuurder van de wereld; en 3. plaatsbekleder van Christus op aarde. Net als de bisschopsmijter had de tiara van achter twee afhangende slippen of slierten.

Paus Paulus VI heeft de tiara als pauselijk hoofddeksel officieel afgeschaft. De rijke uitstraling paste niet meer bij de opvatting dat de paus de plaatsbekleder was van Jezus. Die was nooit rijk geweest, maar eenvoudige mens onder de mensen.

© A. van den Akker s.j.