× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
LESTER

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Engelse achternaam als voornaam gebruikt; gaat terug op de plaatsnaam Leicester, verbastering van Ligora Caester: zo heette die plaats in de 10e eeuw; dat gaat weer terug op de naam die de Saksen aan de plaats gaven toen zij het huidige Engeland binnenvielen in de vroege middeleeuwen: Leger Caestra.

1 De betekenis van 'leger' is nog ons woord 'leger', 'strijdmacht'.
2 Caester of Caestra gaat terug op het Latijnse woord 'castrum' wat 'legerplaats' betekent of 'Romeinse vesting'.
Dus: '(Romeinse) legervesting'.

Bijzonderheden

Zoals uit de naam al blijkt stamt Leicester uit de tijd van de Romeinse overheersing en deed het dienst als legervesting. Dat kun je zien tot op de dag van vandaag aan het rechthoekige stratenplan. Voordat de Saksen het veroverden heette het 'Ratae Coritanorum'. In de vroege middeleeuwen, om precies te zijn van 680 tot 874 was het ook de residentie van een bisschop. Maar deze werd later overgeplaatst naar Lincoln.

De plaats is groot geworden als wolmarkt van de schapen die in de omgeving werden gehouden. Het Leicesterschaap vormt zelfs een apart ras. De stad heeft nog een aantal monumenten uit de middeleeuwen bewaard, zoals de Sint-Nicolaaskerk (nog grotendeels opgetrokken uit bouwmateriaal dat men weghaalde uit de Romeinse ruïnes!), de kerk van St-Mary-de-Castro (= Maria van de legerplaats' (begin 12e eeuw) en de St-Martinuskerk (14e eeuw); daarnaast zijn er nog resten van een 12e-eeuws kasteel.

Eind 16e eeuw speelt nog een Engelse graaf 'Leicester' een rol in onze vaderlandse geschiedenis. Eigenlijk heette hij Robert Dudley, en voerde hij de titel Graaf van Leicester'. Meestal wordt hij kortweg aangeduid met 'Leicester'. Hij kwam in 1585 naar onze streken om er namens koningin Elisabeth i samen met de Staten Generaal het wettelijk gezag uit te oefenen. Maar hij manoeuvreerde zo onhandig dat hij uiteindelijk als een mislukkeling naar Engeland is teruggekeerd.

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen