× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
FRISO

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Groningse variant van FRIES

Betekenis

'Fries'. Het komt wel meer voor, dat een volkennaam als voornaam wordt gebracht: vgl. Frank, Goth, Wend-, Saks (vooral de vrouwelijke variant: Saskia) enz.

De betekenis van het woord 'Fries' is niet zeker. Geopperd worden:
1 'Fries' houdt verband met 'vrij': 'volk van vrije mensen (= die niet aan een eer boven hen hoeven te gehoorzamen)'.
2 'Fries' houdt verband met 'far' = 'ver' of 'ver weg' of 'wonend aan de uiterste rand': dus 'Mensen aan de kust of de zeekant'.
3 Houdt verband met 'friseren', 'frisonner' en 'frizzle' = 'krullen': dus 'volk met krullerig haar', maar dat lijkt - gezien het vaak sluike blonde haar bij de Friezen - toch niet zo voor de hand te liggen.

Bijzonderheden

Friso in oude sagen
Volgens een oude Friese sage stammen de Friezen van een voorvader Friso, die afkomstig was uit India.
Daar leefde een koning, die Adel heette. Hij had drie zonen: Friso, Saxo en Bruno. Adel raakte verwikkeld in een oorlog met een vijandelijke tiran en zag zich genoodzaakt te vluchten. Zo voer hij met zijn zonen in een scheepje naar een Griekse havenplaats. Saxo werd leerling van de grote wijsgeer Plato. Friso had een meer avontuurlijk karakter en meldde zich aan bij het leger van Filippus van Macedonië en diens zoon Alexander de Grote. Friso huwde met een Thracische prinses, Hilla genaamd.
Maar zijn geluk was van korte duur, want er brak oorlog uit onder de Griekse koningen en men wees de vreemdeling Friso aan als degene, die tweedracht had proberen te zaaien. Weer zag hij zich genoodzaakt te vluchten en na vele omzwervingen kwam hij tenslotte terecht in een gebied aan de Noordzee, dat sindsdien naar hem is genoemd: Friesland.

Een andere sage vertelt, dat de drie broers Friso, Saxo en Bruno niet uit India, maar uit Palestina afkomstig waren. Tijdens de invallen van de Perzische koning Nebukadnesar in Jeruzalem namen zij de vlucht en kwamen na vele omzwervingen aan de Noordzeekust terecht. Het was daar dat zij zich vestigden. Ze bouwden een tempel voor de god Stavo en bouwden zich naast de tempel een paleis: daaruit zou later Stavoren groeien. Maar toen het land te klein werd, trok Saxo verder naar het land, dat sindsdien naar hem Saksenland heet. Bruno verhuisde naar het gebied dat naar hem Brunswijk heet. Friso bleef achter in het oorspronkelijke land, dat sindsdien naar hem Friesland heet.

Friso regeerde 68 jaar over Friesland en werd na zijn dood begraven in zijn residentie Stavoren.

Heiligen

Fris van Bassoues
Feest 16 januari

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen