× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
BERYL

Download hier l een .pdf bestand met de betekenis en een korte beschrijving van de heilige(n) op een A4-tje.

Betekenis

Grieks woord = '(zeegroene) edelsteen'. Het gaat terug op het Arabisch en Oud-Perzisch; daar betekent het 'kristal(helder)'. Ons woord 'bril' is er van afgeleid, want aanvankelijk werden de glazen van kristal gemaakt.

Bijzonderheden

Beryl in de bijbel

In de traditionele Latijnse vertaling van de bijbel kwam 'Beryl' drie keer voor:
'De borsttas van de hogepriester moest voorzien worden van vier rijen edelstenen: op de 1e rij: robijn, topaas en smaragd; de 2e: granaat, saffier en aquamarijn; de 3e: barnsteen, agat en amethist; de 4e: turkoois, onyx en jaspis (= 'beryllus').'
Op elke steen werd de naam van een van de stammen van Israël gegraveerd. Omdat de jaspis ('beryllus' telkens als laatste wordt genoemd, mogen we aannemen dat daarop de naam van de jongste stamvader, Benjamin, stond gegraveerd.
[Exodus 28, 17-20; 39, 8-13]

In het allerlaatste bijbelboek, Openbaring of Apokalyps, horen we nogmaals van de Beryllus. De ziener aanschouwt in een visioen de hemelse stad Jeruzalem:
'De grondstenen van de stadsmuur waren vervaardigd van alle soorten edelgesteente: de eerste van jaspis, de tweede van saffier, de derde van chalcedon, de vierde van smaragd, de vijfde van onyx, de zesde van karneool, de zevende van chrysoliet, de achtste van beryl, de negende van topaas, de tiende van chrysopraas, de elfde van hyacint, en de twaalfde van ametist.'
[Openbaring 21,19-20]

Heiligen

Beryllus van Catania
Feest 21 maart

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen