Overzicht BM  m Gastenboek m Vertel verder m Contact
Andreas 

        De website met meer dan 5550 heiligen, 4226 voornamen en 8581 afbeeldingen        

WelkomHeiligenMissaalheiligenHeiligenkalenderHeiligen op naamPatronatenVoornamen SJ Meer

† ca 303  Eufemia van Chalcedon 


Info afbeeldingen

Eufemia van Chalcedon, Klein-Azië; martelares; † ca 303 (of 307?)

Feest 11 juli (dag van het wonder te Chalcedon: oosterse kerken) & 16 september.

Zij had er voor gekozen maagd te blijven omwille van Christus. Zij werd het slachtoffer van de christenvervolgingen onder de keizers Diocletianus en Maximianus (284-305). De aard van haar marteldood is niet zeker: volgens de een stierf zij op de brandstapel stierf; anderen beweren, dat ze voor de wilde dieren werd gegooid.

Verering & Cultuur
Reeds in de 4de eeuw verrees boven haar graf een ruime kerk. Daar vond in 451 het beroemde vierde oecumenische concilie van Chalcedon plaats. Op 11 juli van dat jaar geschiedde tijdens de bisschoppenvergadering het beroemde Eufemiawonder.

Tijdens de beraadslagingen ging het o.a. om de vraag of Christus alleen een menselijke of ook nog een goddelijke natuur had. Aan Sint Eufemia in de hemel werd gevraagd of zij met een duidelijk herkenbaar teken uitkomst wilde bieden. De aanwezige bisschoppen legden daartoe een geschreven exemplaar van een orthodoxe (twee naturen) en een Ariaanse (één natuur) geloofsbelijdenis in de tombe bij het nog volkomen gave lichaam van de heilige.
Toen men de tombe de dag erna weer opende lag de Ariaanse versie onder Euphemia's voeten, terwijl zij de orthodoxe geloofsbelijdenis in haar hand hield. Dit maakte diepe indruk op de aanwezige concilievaders en had een beslissende invloed op de loop van het concilie.
[140]

In de 7de eeuw werden haar relieken overgebracht naar Constantinopel. In de oosterse kerk geniet ze grote verering. Door de moderne westerse geschiedwetenschap wordt het verhaal van haar martelaarschap als fictief beschouwd.
Zij wordt afgebeeld met wilde dieren (leeuw of beer); met slangen (deze deden haar niets); met een zwaard doorstoken; met lelie en palmtak in de hand.

[000; Lin.1999; Dries van den Akker s.j./2007.09.09]

Bronnen
  Al eens onze andere site: www.beeldmeditaties.nl bezocht?

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 23 nov 2014

Een greep uit wat deze website verder te bieden heeft:
VoorwoordLeeswijzerHoe wordt men heilig?VerantwoordingBronnenWoordenboek  
KerstafbeeldingenDe 12 apostelenPausenCitatenTante CatoArchiefTegelsBladwijzersNieuw
Tenslotte: een overzicht van alle hoofd- en submenu's van deze website