× 
Klik in dit venster
op: http://beeldmeditaties.nl
om naar die site over te stappen.

Sluit het venster om te blijven.

           
welkom menu contact zoeken
HeiligenkalenderHeiligen op naamPatroonheiligenHedendaagse namenMeer...
 Pater Dries van den Akker s.j., de auteur van de hagiografieën, overleed 30 oktober 2022
† ca -450  Esther van Perzië

Info afb.

Feest 24 mei & 1 juli.

Volgens het Oud-Testamentische bijbelboek dat naar haar genoemd is was zij een beeldschoon Joods meisje, geboren in de Babylonische ballingschap uit de stam Benjamin. Ze werd opgevoed door de broer van haar vader Mordekai. Op een dag hoorde deze Mordekai bij toeval hoe er een aanslag op het leven van de koning werd beraamd. Hij waarschuwde de autoriteiten en de aanslag werd verijdeld.

Nadat de Perzische koning Ahasveros zijn vrouw Wasti had verstoten, viel zijn oog op Esther. Intussen had Ahasveros, opgestookt door een van zijn rijksgroten, Haman, besloten het Joodse volk uit te roeien. Op dat moment wist hij echter nog niet dat zijn geliefde Esther ook een Joodse was.

Juist in die tijd bedacht de koning, dat hij de weldoener die hem destijds het leven had gered door hem op de hoogte te brengen van de aanslag, nog nooit had bedankt. Aan zijn vertrouweling Haman vroeg hij wat hij, Ahasveros, moest doen, wanneer hij een van zijn onderdanen een welverdiende hulde brengen. Haman zat midden in de voorbereidingen om het Joodse volk uit te roeien en was ervan overtuigd, dat zijn vorst hem bedoelde. Hij opperde dus, dat zo iemand op een paard uit de koninklijke stallen rondgereden moest worden, terwijl een van de rijksgroten het bij de teugel leidde onder het luid uitroepen van huldekreten. Daarop gaf de koning hem de opdracht dit alles ten uitvoer te brengen ten gunste van Mordechai.

Dat was het moment waarop Esther aan de koning bekendmaakte, dat Haman bezig was haar, koningin Esther, de hooggeëerde Mordechai en al hun volksgenoten om het leven te brengen. Nu beval Ahasveros, dat Haman zelf de straf moest ondergaan die hij voor de joden in petto had. Hij werd in het openbaar opgehangen.

Verering & Cultuur

Het feest van Esther wordt jaarlijks door de joden gevierd op het Poerimfeest (= lotenfeest). Het is een symbool voor het onverwoestbaar vertrouwen van de joden in de toekomst: 'Wat deren ons anti-semitisme en pogroms? Wij sterven niet!' Het is een groots carnaval-achtig feest met veel plezier, cadeautjes en verkleedpartijen. Gegeten worden er Hamansoren.


Bronnen
[014; 103; 105; 111a; 122; 370/6p:132; 500; Dries van den Akker s.j./2000.05.06]

© A. van den Akker s.j.

VoorwoordHoe wordt men heilige?
© AuteursrechtWoordenboek
LeeswijzerGastenboek
Bronnen