Overzicht BM  m Gastenboek m Vertel verder m Contact
Andreas 

        De website met meer dan 5546 heiligen, 4226 voornamen en 8566 afbeeldingen        

WelkomHeiligenMissaalheiligenHeiligenkalenderHeiligen op naamPatronatenVoornamen SJ Meer

† 760  Gangulf van Varennes 


Info afbeeldingen

Gangulf (Galgolf, Gandouffe, Gandoul, Gangloff, Gangolf, Gangolphe, Gangou, Gangulfo, Gangulfus, Gangulfus, Gangulph, Gangulphus, Gangwulfis, Gendolf, Gengolphus, Gengou, Gengou, Gengoul, Gengoulph, Gengoult, Gengoux, Gengulf, Gengulphe, Genou, Gingolph, Jangou of Jengulphus) van Varennes, Bourgondië, Frankrijk; martelaar; † 760.

Feest 11 mei.

Hij diende aan het hof van Pepijn III († 768) en werd door zijn meester naar de noordelijke Nederlanden gezonden om er de geloofsverkondigers te beschermen. Zo verbeelf hij ruim jaar onder de Friezen aan de zijde van bisschop Wulfram († ca 720; feest 20 maart).

De legende vertelt hoe Gangulfus op een snikhete dag op weg naar huis met zijn soldaten door Sint-Truiden kwam. Omdat ze allemaal vergingen van de dorst, vroegen ze een boer of ze water uit zijn put mochten scheppen. Deze rook geld en bedong een stuiver per emmer. Een belachelijk hoog bedrag. Toen ze allemaal gedronken hadden, vroeg Gangulf hem of hij niet de hele put met water en al voor goed geld wilde verkopen. De gierigaard stemde hier onmiddellijk mee in. Gangulf betaalde en nam de put op zijn schouders. Vanaf dat moment heeft die vrekkige boer geen druppel water meer uit zijn grond weten te halen. Wellicht ter herinnering hieraan staat er tot op de dag van vandaag een Sint-Gangulfuskerkje in St.-Truiden.

Eenmaal thuis in het Bourgondische Varennes bouwde hij de put weer op. Nu verdacht hij zijn vrouw van overspel. Maar zij lachte hem uit. Daarop lieten zij het op een godsoordeel aankomen: als zij haar arm in de put kon stelken en hem er weer onverlet uit terugtrekken, zou ze geen overspel hebben gepleegd. Nauwelijks had ze haar arm in de put gestoken of ze schreeuwde het uit van de pijn, alsof ze hem in het vuur hield! Overspel dus. Daarop gaf Gangulf haar de helft van zijn bezit en zond haar heen. Kort daarna werd hij door haar minnaar, een geestelijke, vermoord.

Tijdens de tocht van de baar naar het graf gebeurden er wonderen: allerlei zieken werden genezen. Een dienstmeisje kwam het haastig aan zijn voormalige vrouw vertellen. Maar deze schamperde: "Gangulf is net zo veel in staat wonderen te doen als mijn achterste om liedjes te zingen." Meteen klonken uit genoemd lichaamsdeel duidelijk hoorbare geluiden, al probeerde ze ze nog zo krampachtig tegen te houden. Dit merkwaardige verschijnsel herhaalde zich elke vrijdag, de dag waarop haar man de marteldood was gestorven.

Verering & Cultuur
Hij wordt vooral vereerd in Bourgondië, het bisdom Luik en het bisdom Haarlem.

Afgebeeld
Hij wordt afgebeeld in wapenrusting, als ridder, met een kruis op zijn schild.

[000»bk:Trier-Kunstführer; 000»jrb; 123p:156; 127; 132; 143; 147/2:176; 149/2:223; 153p:132; 155p:136; 189p:55; 237; 300p:230; 307p:199; 500; Dries van den Akker s.j./200.04.28]

Bronnen
  Al eens onze andere site: www.beeldmeditaties.nl bezocht?

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 23 nov 2014

Een greep uit wat deze website verder te bieden heeft:
VoorwoordLeeswijzerHoe wordt men heilig?VerantwoordingBronnenWoordenboek  
KerstafbeeldingenDe 12 apostelenPausenCitatenTante CatoArchiefTegelsBladwijzersNieuw
Tenslotte: een overzicht van alle hoofd- en submenu's van deze website