Overzicht BM  m Gastenboek m Vertel verder m Contact
Andreas 

        De website met meer dan 5546 heiligen, 4226 voornamen en 8566 afbeeldingen        

WelkomHeiligenMissaalheiligenHeiligenkalenderHeiligen op naamPatronatenVoornamen SJ Meer

† 814  Angilbertus van St-Riquier 


Info afbeeldingen

Angilbertus (ook Engelbertus) van St-Riquier, België.; abt; † 814.

Feest 18 februari.

Aanvankelijk was hij een wuft hoveling aan het Hof van Pepijn de Korte, de vader van Karel de Grote, met wie Angilbertus samen optrok, ofschoon hij een stuk ouder was dan Karel. Angilbertus had een verhouding met Karels zuster Berta, waaruit twee zoons werden geboren.

Hij nam actief deel aan de bestrijding van de Noormannen. Dezen werden tenslotte verdreven door een geweldige storm. Dit beschouwde hij als een teken uit de hemel. Temeer, omdat hij kort tevoren ernstig ziek was geweest, en aan God had beloofd monnik te zullen worden als hij mocht genezen.

Hij trad dus toe tot het klooster van Saint-Riquiers (Sint-Rikiers) en werd er abt. Door zijn voorbeeldige levenswijze groeide de abdij op een bepaald moment zelfs uit tot driehonderd monniken.

Intussen bleef hij verbonden met Karel de Grote. Namens Karel is hij enkele keren hulde gaan brengen aan de paus in Rome. Natuurlijk woonde hij daar in 800 ook Karels keizerskroning bij.

Toen rond het jaar 800 Karel de Grote († 814; feest 28 januari) een bezoek bracht aan St-Riquier, bevond zich de grote leermeester Alkwin in diens gevolg († 804; feest 19 mei). De toenmalige abt Angilbertus († 814; feest 18 februari) vroeg hem een leven te schrijven van de heilige stichter Riquier. Angilbertus behoort tot de ondertekenaars van Karels testament. Hij stierf enkele weken na Karel in 814.

Bronnen
  Al eens onze andere site: www.beeldmeditaties.nl bezocht?

© A. van den Akker s.j.
Deze pagina is het laatst gewijzigd op 7 aug 2010

Een greep uit wat deze website verder te bieden heeft:
VoorwoordLeeswijzerHoe wordt men heilig?VerantwoordingBronnenWoordenboek  
KerstafbeeldingenDe 12 apostelenPausenCitatenTante CatoArchiefTegelsBladwijzersNieuw
Tenslotte: een overzicht van alle hoofd- en submenu's van deze website